Berlin som är huvudstad i Tyskland är även landets folkrikaste stad med som inräknat med förorter har cirka 4,4 miljoner invånare. Berlin är även Tysklands största stad sett till ytan.

Berlins stadsvapenBerlin är ett nav i Europa och ett viktigt ekonomiskt och kulturellt centrum i både Tyskland och Europa. I den tyska huvudstaden staden finns universitet, forskningscentrum, teatrar, museer. Festivalerna, nattlivet och arkitekturen i Berlin har ett rykte världen över.

Vädret i Berlin

Förvänta dig cirka 0-5 plusgrader som medeltemperatur i januari månad i Berlin och en medeltemperatur på cirka 23 plusgrader i juli, augusti. Vintern i Berlin kan vara kallare än i flera andra tyska städer (chans till snö på julmarknaden) och nederbördsmängden är över året ganska låg. På sommaren kan det bli en hel del heta dagar.

Priser i Berlin

En inhemsk öl kostar cirka 8 kronor i butik och 28 kronor på pub/restaurang. En flaska vin kostar från 40-50 kronor i affären. En måltid på restaurang kan du få från cirka motsvarande 100 kronor och en kopp kaffe betalar du i snitt 20-25 kronor för. En enkelbiljett i kollektivtrafiken i Berlin kostar cirka 26 kr.

Berlins sevärdheter

Berlin har en mängd sevärdheter av världsklass. Här listar vi bara ett fåtal av dem.

Fakta om Berlin - Brandenburger TorSevärt i Berlin är bland annat Brandenburger Tor som byggdes mellan 1788 och 1791. Under Berlins delning efter andra världskriget låg Brandenburger Tor vid gränsmuren mellan de bägge stadshälfterna.

Paradgatan Unter den Linden, är en upplevelse att vandra på. Den sträcker sig fram till torget Schloßplatz och kyrkan Berliner Dom.

Kurfürstendamm (Ku’damm), i det tidigare Västberlins centrum, erbjuder en uppsjö av affärer och restauranger.

Man kan även besöka den kända djurparken Zoologischer Garten som ligger bredvid järnvägsstationen med samma namn.

Det pampiga torget Alexanderplatz har också många affärer och restauranger. Här reser sig TV-tornet som med sina 368 meter är Tysklands högsta byggnad.

Mellan Potsdamer Platz och Pariser Platz, ligger det stora Denkmal für die ermordeten Juden Europas. Det är ett minnesmärke över Europas mördade judar, byggt av en massa rektangulära betongblock.

RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share